Thursday, 28 September 2017

PRACTICE DANCE


LEPAS JE HABIS 2 MINIT 10 SEC , TUP TUP DALAM GROUP WHATSSAP POPO DAH MENTION DATANG PRACTICE HARI RABU.............................. 😌


practice make better . 
janji pukul 2.30 petang tapi pukul 4 petang baru mula. tapi tak apa. ada jugak penambahan step dari popo dengan ahli yang lain. syabas syabas.

masih kekalkan mood Man In Black. 

walaupun susah nak handle budak budak degree yang kepala batu semua, tapi finally semua dapat step yang baru tu. πŸ’ƒπŸ’ƒπŸ’ƒπŸ’ƒ




let's check in out !



Mr.M pon datang tau support 

hehehe menyempat lagi aku dengan si mek ekin ni bergambar dengan Mr.M

tengah practice curi masa sikit bergambar

geng animation 

giliran lelaki pulak dance kali ni

ekin, tyra, atin, sha, zura, puteri 

BUSY WITH FYP 2 MINITUE


NEXT PROGRESS FYP
2 MINUTE 10 SEC
ALHAMDULILLAH EVERYTHING GOING WELL THIS TIME. THANK YOU ALLAH, FAMILY, MR.M,A ND ALL CLASSMATE

although my animation still ke laut, tapi this much better then last progress. 

usaha lagi untuk improve mana yang still huru hara, ada masa almost 2 month from now. 
nak jadikan cerita, aku nekad nak buat betul betul sebab prsent yang pertama airmata aku mencurah2 menangis sebak apa tak tau. 😭
sebenarnya stress sangat masa nak siapkan, nak jadikan alasan dengan ayah tak sihat, dengan kerja crash tak sudah, tak tenang jiwa ni. 
tak sangka ramai yang datang bagi semangat, tunjuk ajar, tak tahu nak terima kasih macam mana.
kita susah orang tolong, inshaAllah akan ada bahagian aku yang datang tolong pulak.

jom lah tinjau sikit progress aku buat before present 2 minit 10 sec.πŸ‘Ό





seminggu memang tidur 3 -  4 jam 


laptop dan wecom (penat duduk atas, duduk bawah pulak)

rotoscoping time! tracing the character

tracingggg

adobe flash

adobe flash siapkan animate character

after tracing....

colouring 

ZURA DAN KAT

ASSALAMMUALAIKUM 
πŸ˜€


tak banyak benda nak share harini. cuma nak cerita pasal rabu minggu lepas keluar berdua dengan Kat sebab yang lain takbalik lagi, berdua jelahhh. 

ceritanya masing masing kebulur duduk rumah, so kami decided kena keluarlah cari barang barang dapur. hehehe. duduk berjauhan dengan family memang semua kena buat sendiri lah. 

nak pegi beli barang dapur pon dekat 4 jam jugak duduk dalam tu terpusing pusing. πŸ˜‚

lepas penat pusing beli barang dapur, singgah kejap masuk daiso. hobi perempuan kan, tak beli tak apa asalkan dapat cuci mata.πŸ˜†

me with the hallowen mask 

kat and me with scary pose 

ni lah kat roomate merangkap housemate kami. 


Thursday, 21 September 2017

DEMOREEL FYP 1

ASSALAMMUALAIKUM. 


salah satu denda kena present masa Final Year Project 1 adalah buat demoreel. 

apa yang kena ada dalam 40 sec demoreel ?

- talk about myself  dalam masa 2 second, short but full of meaning, gituu
- my workspace
- 30 second animation ( mostly tak sempat buat)
- character test & animation test 




workplace dekat rumah hahahaha bersepah giler 
✌✌

my deomreel for fyp 1


😫πŸ˜ͺπŸ˜ͺ

JOKER SMILE (HIKING BUKIT KUTU&SUNGAI CHILLING)



ASSALAMMUALAIKUM.

HIKING FOR LIFE.  March,2016.

Bukit Kutu is a mountain 1053 meters tall located at the town of Kuala Kubu Bharu, Selangor, Peninsular Malaysia. Although it is called as “Bukit” which stands for “Hill” in Malay, the climb up takes approximately 3-4 hours with certain steep section. The summit is a boulder which offers a panoramic view of clouds, valleys and mountains. 

Starting from the carpark which has an elevation of 250 meters, the 6km hiking trail to Bukit Kutu summit (1053 meters tall) takes approximately 3-4 hours, climbing up an elevation of 800 meters. 
The trail can be split into two parts. The first part – walking to the foot of Bukit Kutu and the second part – the actual climbing of Bukit Kutu.
The first part – walking to the foot of Bukit Kutu, is approximately 1.5km long and takes about 30 to 45 minutes to complete. Always take the trail on your right if you come into a diversion. There will be three river crossing along the way. The first river4 has a suspended bridge linking up both banks. The second river5 has a broken half submerged bridge, cross with care. The third river does not have a bridge, just walk into the water to get across. After crossing the third river, you will see a yellow sign7 board with the words “Hutan Simpanan Kekal” which means reserved forest. The hike to Bukit Kutu begins. 
The second part – actual climbing of Bukit Kutu begins after the yellow signboard and is approximately 4.5km long to the summit. After about 15mins of hiking from the yellow signboard, you will need to cross a small stream8. After the stream, the actual ascends begins. There are 9 checkpoint along the way, C1 to C9, and the first four checkpoint are the hardest and steepest part of the entire climb. En-route, there are also many fallen bamboos which you will either need to climb over or under it. Between C4 to C5 is a very very tall stone wall which marks the halfway point. The climb become less steep after the half way mark. When you see the chimney, you are nearing the summit. Take the path on the right of the chimney to go to the summit boulder. Carefully climb up 4 flights of ladders to be at the top of the summit boulder.



together we survived with team joker hiker smile

before start, gathering for briefing

challenging start with river and hanging bridge

80pax its not easy to handle 😁

me on the track

guess what im doing after this?

oh yeay! im totally tired ! relax sebentar bersama kit kat!

halt og hiking, habis satu botol air πŸ‘§

this time, Farah, her leg were injured 

before injured hahahhaa

with the biggest stone before the top of mountain 

guess, we need to climb with the rope to pass the big stone

fresh water from river

Last day for 2D1N! im sure i missed this place so much! Goodbye...

TURN ON THE CANDLE


ASSALAMMUALAIKUM.

when we make people happy, inShaAllah,Allah also makes us happy.

Last week, ada bacaan yassin dan tahlil dekat rumah parents, alhamdulillah everything going well. 

antara tetamu untuk bacaan yassin, almost 100 orang yang datang. thank you so much.

 okay  this time,  talk about my nephew birthday. It's not what I'm happy about when I look at such happy people, one of the happiness we need not look for.

they are half of my life. 
πŸ‘‹πŸ˜€

Bagi aku, bila kita cuba ingat tarikh penting terutamanya dalam ahli keluarga, itu satu benda yang sangat dihargai. Dengan majlis kecil macam ni, kita boleh berkumpul dengan family, btw, bila semua dah bekerjaya memang masa dorang terhad sangat untuk bersama..

kita ni semakin mengejar apa kita nak, tapi kita tak sedar yang mak ayah kita sedang meningkat juga usia mereka. aku percaya, Allah sentiasa jagakan mereka. 


happy birthday rafiqi & raiyan 

how cute raiyan betulkan mask abang

antara quest yang datang 

Wednesday, 13 September 2017

EASY GOING DAY FOR FYP

TUESDAY, 12/SEPTEMBER/2017


photo : Mr.M and final year student before we start our 40 sec of dancing. 

" EASY GOING DAY FOR FYP " 

Dear all friends, umm yeahhhh finally we survived the FYP 1. Time flies so fast, and now we are final year student. as mention " senior " . Honestly, i do not believe at all. okay never mind. 

guess what theme for our fyp? for sure atas persetujuan MrM dan semua classmate, we decided pilih theme MAN IN BLACK (M.I.B). Boleh imagine, how cool we all in the suits, just black and white guys. Confirm smart! i can't wait!


Sehari sebelum kena present 40 sec depan Mr.M, kitorang semua ambil masa sikit untuk practice step menari ni. Bukan senang nak kumpulkan semua budak fyp ni, bayangkan lah hampir 50 org, nak kami satukan dalam dance kali ni. susah! tapi thanks semua banyak bagi kerjasama walaupun still tak synchronise. tak apalah next time cuba lagi sampai menjadi.


photo: group lelaki sebelum dance. borak apa tak tau

okay 40 sec, MrM tengok lelaki dulu, and then baru lah perempuan yang present depan sir. 
macam biasa lah, sir komen, masih tak sama lagi kami punya dance ni, nak buat macam mana, baru first time practise. 😝




Tuesday, 15 August 2017

FINAL YEAR PROJECT 2

Assalammualaikum😚
Final Year Project 2😧

Pejam celik dah tahun akhir sekarang saya di Unikl ni. Kali ni post semua cerita pasal Final Year Projek (FYP 2). Start dari FYP1 lagi kami student animation ni mula serabut, tak cukup tidur, makan pon tak menentu, tapi Alhamdulillah berkat doa restu semuanya, berjaya juga kami melangkah ke FYP2.


Alhamdulillah walaupun masa present 1 minit menangis teruk sebabnya stress video crash akhir2 kerja, ayah tak sihat, dengan last minit apa semua, salah diri sendiri, syukur ramai yang support, bersukurlah ramai yang ambil kisah. hahahaha.

reshoot balik video. roto balik semua, tunggu masa nak present untuk 2 minit pula lepasni.

harap harap tak syahdu sendu macam haritu. 😴😴


shoot dalam salah satu scene " Si Penggali Kubur"